6 Haziran 2010 Pazar

Josmer Volmy "Jozy" Altidore


Altidore,ABD futbolunda Adu'nun gölgesinde kalmış bir futbolcu(idi).Ancak şuanda ABD'de Adu'nun esamesi okunmazken Altidore dünya kupasında ülkesinin en büyük kozu durumunda.

Futbola New York Red Bulls'ta başladı.16 yaşında profesyonel oldu ve bu genç(çocuk) yaşında çıktığı 7 maçta 3 gol attı.İkinci sezonunda 24 maçta 10 gol 3 asistle oynadı.

Dünya futbolunun dikkatini ilk olarak 2007 yazında Kanada'da düzenlenen FIFA U20 Dünya Kupası'nda çekti.Tüm gözler Adu'nun üzerindeyken takımı adına tunuvada 4 gol atarak elde edilen çeyrek final başarısında büyük rol oynadı.Turnuvada gol krallığını kupayı alan Arjantinli Aguero 6 golle kazanmıştı.

Bu turnuvada Adu ile birlikte en genç futbolcu konumundaydılar.Turnuvada 87 ve daha sonraki yıllarda doğmuş futbolcular yer alsada takımların geneli 87'lilerle katılmştı.1989 doğumlu olan Altidore yaş olarak küçük olmasına rağmen fizik olarak hemen göze çarpıyordu.

Bu fotoğraf o turnuvadan.Şimdiki fiziğine bakarsak müthiş bir gelişme kaydetmiş durumda.Başarılı geçen bu turnuvadan sonra Avrupa takımlarının scoutları tarafından izlenmeye başlanan Altidore 19 yaşında La Liga takımlarından Villarreal'e 6,5 milyon €'ya transfer oldu.İlk sezonunda sadece 259 dakika şans bulup 1 gol atan genç oyuncu devre arasında Xerez takımına kiraya gitti.Burada yaşadığı sakatlık dolayısıyla maç oynayamadan geri döndü.Geçtiğimiz sezonu Premier Lig ekiplerinden Hull City forması altında kiralık olarak geçiren Altidore birçoğu sonradan girdiği maçlar olmak üzere oynadığı 28 maçta 1 gol atıp 7 asist yaptı.Lig Kupası'nda da takımı adına 1 gol kaydetti.

İlginçtir kulüp takımlarında istediği çıkışı bir türlü yapamamasına rağmen ABD milli takımıyla çıktığı 25 maçta 9 gol atma başarısını gösterdi.

Geçtiğimiz yaz Güney Afrika'da düzenlenen Konfederasyon Kupası'nda da takımının final oynamasında büyük etkendi.İtalya maçında yaptırdığı penaltı,Mısır maçında yaptığı asist ve İspanya maçında attığı golle takımı adına turnuvanın en iyileri arasında olmasını sağladı.

Altidore evvela muazzam bir fiziğe sahip.Konfederasyon kupasında Chiellini,Lucio,Luisao ve Pique gibi kaliteli stoperleri inanılmaz hırpaladı.İspanya maçında attığı golde Capdevilla'ya vücut çalımı görülmeye değer.Son oynadığımız hazırlık maçında da ülkemizin en fizikli iki stoperini ne hallere düşürdüğünü yakından gördük.

Altidore komple bir santrafor.Fazla değil birkaç seneye kalmaz rakip savunmalarca durdurulması en zor forvetlerden birisi olacağına eminim.Güç var,teknik var,dripling var,nispeten iyi bir sürati var,hava topu var,sırtı dönük oynayabilme var,asist yapabilme özelliği var,sağa sola etkili koşularla deplase olabilme var.Tek eksiği gol vuruşları.Çok kötü olmamakla beraber biraz daha geliştirmesi gerek.Dünya kupası onun için büyük fırsat,henüz birlikte çalışmadığı Ocak başında Villarreal'i devralan Garrido'ya kendisini gösterebilir.Kupada çıkış yapabilecek,parlayabilecek isimlerin başında onu görüyorum.

Altidore ailesinin kökenlerinin dayandığı Haiti'ye de deprem felaketinden sonra yardım konusunda büyük uğraşlar veriyor.Genç yaşında göstermiş olduğu bu olgun davranışıda takdire şayan.


Not:Amokachi,Pascal,Carew,zenci forvet,hepimiz zenciyiz falan filan...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder