2 Eylül 2010 Perşembe

Yeni yüzüyle A2 ligi ve Beşiktaş A2 takımı

Yıllardır EPL'yi örnek göstererek Türkiye'de de "rezerv lig" olmalı dedik durduk.Bu sezon yeniden yapılanan A2 ligi ile birlikte bu isteğimiz bir bakıma gerçekleşti.Yani artık hem yaş sınırı olmayacak hemde yabancı oyuncu oynatılabilecekti.Peki bu rezerv ligin getirileri,artıları,faydaları nelerdir?Evvela sakatlıktan çıkan futbolcuların maç eksiklerini kapatmaları ve form tutmaları için büyük bir fırsat.A takımda o hafta kadroya giremeyen futbolcuların "yatmak" yerine maç oynayarak formda kalmaları,genç oyuncuların kendilerinden hem yaş hemde fizik olarak büyük ağabeyleriyle oynama fırsatı bularak A takıma adapte yolunda büyük bir adım atmaları ve yabancı genç yeteneklerin transfer edilip; olgunlaşıp,gelişimini tamamlayıncaya kadar A2 takımda oynatılabilmeleri gibi hem futbolcular için hemde kulüpler için önemli faydaları var.

İlk hafta oynanan A2 müsabakalarının kadrolarını incelediğimizde geçen sezon ki durumdan pek farklı bir şey göremedik.Oyuncu statüsü neredeyse tamamen değişti ancak takımların oynattıkları oyuncularda hiçbir değişme yoktu.Yine 1990 ile 1993 aralığında alt yapı futbolcularından oluşuyordu kadrolar.Ne o hafta A takımında 18'e giremeyenler,nede sakatlıktan yeni çıkmış "yatarak forma girmeye" çalışan isimler kadrolarda yoktu.Yıllardır "rezerv lig" diye kendini paralayan kulüpler ya yeni statüden bihaberdiler ya da bu olayı beceremediler.

İkinci haftaya girilirken heralde federasyon "bakın beyler böyle birşey yaptık,bari uygulayında anlamı kalsın" uyarısında falan bulunmuş olacak ki esame listelerinde yaşça büyük isimler görmeye başladık.İkinci haftası geride kalan A2 Ligi 1.Grup takımlarının bu haftaki kadrolarına bir göz atalım;

Bu konuda ilk adımlardan birisini Schuster atmış gözüküyor.Uzun bir sakatlıktan çıkan Yusuf'u Beşiktaş A2 takımının Bucaspor ile oynadığı maçta kendi isteğiyle oynatmış ve maçın tamamını izlemiş.Yusuf bu konu hakkında şöyle konuşmuş;


Schuster Bucaspor ile oynanan A2 maçında forma giymemi istedi. Haftasonu da A Takıma geçeceğim. A2 takımda bir seferlik forma giydim. Schuster beni kadroda düşündüğünü ve önem verdiğini söyledi. Ben de bu maçta elimden geleni yaptım ve mücadelemi sürdürdüm. Ben Beşiktaş`ın işçisiyim ve kulübüm için herşeyi yaparım. Türkiye`de bu tip konulara farklı yaklaşılıyor. `Koca Yusuf A2 takımla maça mı çıkar` diyenler olacaktır. Profesyonel bir futbolcuyum ve bunun gereğini yapıyorum. Olması gereken de bu. Tabii bu bilince biraz geç ulaştım ama olsun. Kendimi iyi hissediyorum. Beşiktaş`ın çok iyi bir kadrosu var. Eğer bana bir görev verilirse elimden geleni yapacağım. Böylesi önemli yıldızlar ile birlikte oynamak büyük keyif olacak. Schuster oynamam konusunda bana umut verdi. Bugün de maçın tamamını izledi."


Her ne kadar "Türkiye'de bu tip konulara farklı yaklaşılıyor" diye serzenişte bulunsada kendisini koruma içgüdüsüyle söylemlerde bulunduğuda belli oluyor."Bir seferlik forma giydim,A takıma geri döneceğim" gibi sözleri sarfetmesi onunda bu rezerv ligin amacından pek haberdar olmadığını gösteriyor.Belkide Türkiye'de bu ligin uygulanmasının önündeki en büyük engel futbolcuların A2 takımı küçümseyip maçlarda forma giymek istememesi olabilir.Ama unutmamalılar ki şuanda Türkiye'de tozu dumana katan Quaresma,Chelsea takımında oynarken A takımından çok rezerv takımın formasını giymiştir.Bu durumun kendilerini "küçülteceği" fikrini kafalarından atmaları gerekiyor.Bu konuda da teknik adamlara büyük görev düşüyor.

Beşiktaş'ta Yusuf dışında Schuster geldiğinden bu yana A takımda olan Onur Bayramoğlu'da bu hafta 18'e giremediği için A2 takımda forma giydi.Yine 18'e giremeyen Erhan Güven'de oynamalıydı.


Bank Asya'nın yeni takımlarından Akhisar Belediye bu statünün fırsatlarından en fazla yararlanmaya çalışan ekip izlenimi verdi bu hafta.31 yaşındaki stoper Murat Kahraman,30 yaşındaki orta saha oyuncusu Hasan Özcan A takımın Samsunspor ile oynadığı karşılaşmanın kadrosuna giremedikleri için A2 takımında forma giydiler.Ayrıca Akhisar Belediye iki tane genç yabancıyıda A2 takımda oynatıyor.Birisi Nijeryalı Maxwell Ovie Ofuyah(1990),diğeri Mısırlı Tarek Amer(1989).

İkinci Lig takımlarından Turgutluspor bu hafta Bursaspor ile oynadığı A2 maçında 25 yaşındaki orta saha oyuncusu Zafer Özden ve yine bir orta alan oyuncusu 29 yaşındaki İlker Erkul'u oynattı.Bursaspor'da ise bu sezon sürekli A takımda yer alan Muhammet Demir forma giydi.


Boluspor A2 takımında 24 yaşındaki stoper Gökhan Sinanoğlu ve Bank Asya'da başarılı performansı ile bilinen forvet Emrah Kol,İBB ile oynanan A2 maçında takımının formasını terletti.


Kasımpaşaspor'un bu sene kadrosuna kattığı Ganalı genç stoper Rahım Sebah(1991) Altay karşısında A2 takım formasını giydi.

Bu hafta start alan A2 Ligi 2.Grup'ta da pek fark yok.
Yeni statünün daha çok alt lig takımlarınca uygulanması,dolayısıyla tanınmamış ya da daha az tanınmış A takım futbolcularının A2 takımlarında forma giymeleri yukarıda bahsettiğimiz Süper Lig'de forma giyen tanınmış futbolcuların "A2 takımında oynama fikrine olumsuz bakıyorlar" tezimizi kanıtlar nitelikte.Yineliyorum; bu durumda iş teknik direktörlere düşüyor.Schuster, Yusuf'a "git oyna,seni görmek istiyorum" demese Yusuf'un aklının ucundan bile geçmez orada forma giymek.

Beşiktaş A2 Takımı

Geçen sezonu Marmara Liginin lideri olarak bitiren Beşiktaş A2 takımı bu sezona da 2'de 2 yaparak başladı ve lider durumda bulunuyor.

Geçen sezon gelen başarıda büyük katkıları olan oyunculardan bir bölümü takımdan ayrıldı.Stoper Sezer Özmen ve sol açık Erkan Kaş Ç.Rizespor'a kiraya verildi.Orta alanın ortasında oynayan Orhan Gülle ve kanat oyuncusu Ömer Karancı A takımda kendilerine şans verilmeyeceğini düşünerek kendi istekleriyle takımdan ayrıldılar.Orhan Antep,Ömer'de Adanaspor'da.Takıma katılan yeni oyuncularda oldu.U17,U18 takımından A2 takıma çıkan oyuncularla birlikte Volkan Ekici ve Cenk İmsak geldi.İkiside gurbetçi futbolcu.Volkan Dortmund'tan geldi.Sağ ve sol kanatta forma giyiyor.Cenk ise Essen'de yetişip Ankaragücü ve Bursaspor'da denemeye alınmıştı.Ankaragücü'nde sorunları olduğunu Bursaspor'un teklifini ise reddettiğini söylüyor.Cenk orta alanın ortasında forma giyiyor.


İlk iki haftaya baktığımızda 2-0 ve 4-0'lık galibiyetler var.Takımın iki haftada da A takımında uyguladığı 4-3-3 ve 4-2-3-1 varyasyonlarını denemesi güzel.Hem A takıma çıkacak genç oyuncular için iyi hemde A takımda kadroya giremeyip A2 takımında oynayacak oyuncuların aynı sistemle oynayıp sistem karmaşası yaşamamaları adına iyi.

Tavşanlı Linyitspor maçındaki 11

Goller; Ali Kuçik, Caner Turp

Bucaspor maçındaki 11


Goller; Ali Kuçik(2),Ömer Faruk(2)

5 yorum:

  1. atınç nukan, rıdvan sakatlandıktan sonra şans bulmuştu yanılmıyorsam. 93'lüymüş. önü açık olur umarım. ersan gülüm'ün de tabi..
    ayrıca bu ali kuçik, a takım kampına katılmamış mıydı? keşke devam ettirselerdi a takımda. beiktaşlı omasam da isterim, guti-quaresma gibi topçuların yanında böyle gençlerin oynamasını.

    YanıtlaSil
  2. Emir Cumali'yi resmen kesti artık A2'de de. Prof yapılmış, sanki A takıma çıkma ihtimali olarak da Cumali'nin önüne geçti :)

    YanıtlaSil
  3. Abi Cumali ilk maçta milli takımdaydı.İkinci maçta da 45. dakikada oyuna girdi.Yani Emir demir'i keser ama Cumali'yi kesemez :)

    Takımda sağ bek yok.Cumali sağ bek oynar yine oynar.

    YanıtlaSil
  4. orda uzun boylu futbolcu var 5 numara kımdır acaba..

    YanıtlaSil